DIR-ACT – een wereldveroverend initiatief

, , , , ,

Het nieuwe internet
Voor allerlei producten bestaan sinds vele jaren verschillende lokaal, nationaal en wereldwijd werkende internetplatforms waar kopers en verkopers elkaar kunnen vinden. Voor diensten was dit maar beperkt en in onvoldoende mate geregeld. Met de komst van DIR-ACT gaat dit beeld voor artiesten totaal veranderen. DIR-ACT is daarmee een exponent van het nieuwe internet: een plek waar de virtuele en echte wereld bij elkaar komen.

Een volledig nieuw concept
DIR-ACT gaat allereerst uit van acts. In vijf duidelijk onderscheiden categorieën. Daarnaast zorgt DIR-ACT ervoor dat artiesten en boekers elkaar snel en rechtstreeks kunnen vinden, onder duidelijke voorwaarden. Er wordt gebruik gemaakt van volledig nieuwe ideeën en concepten.

Up-to-date en snel vinden
Boekers en artiesten kunnen elkaar op dit moment slechts moeizaam vinden, of het nu gaat om muzikanten, dansers, cabaretiers, acteurs, presentatoren, sneltekenaars, goochelaars of clowns. Niet alleen kost dit veel meer tijd dan nodig is in de huidige, snelle internetmaatschappij, maar ook levert een zoektocht teveel en vaak verouderde resultaten op (bijv. via Google) of is de keuze erg beperkt (bureaus met alleen “eigen” artiesten, vaak ook per taalgebied).

No cure no pay: wereldwijd
DIR-ACT vult deze lacune in en maakt gebruik van volledig nieuwe ideeën en concepten om te waarborgen dat acts up-to-date informatie verstrekken en dat boekers en artiesten ook op zeer korte termijn tot elkaar kunnen komen. Lokaal, nationaal en wereldwijd. In dat kader kunnen de SatisFactor en de PanicButton worden genoemd. Alleen op het moment dat een boeking via DIR-ACT wordt omgezet in een optreedcontract betaalt de artiest een onvoorstelbaar lage vergoeding van 1% van de gage.

De 10 van DIR-ACT

  1. Dienst naast product
  2. Act versus artiest
  3. Vinden versus zoeken
  4. Contact en contract
  5. Online boekingssysteem
  6. Lokaal, nationaal en wereldwijd
  7. No cure no pay
  8. Up-to-date
  9. Snel: dezelfde dag versus weken
  10. Snel: de PanicButton

1. Dienst naast product
Voor allerlei producten bestaan sinds vele jaren verschillende lokaal, nationaal en wereldwijd werkende internetplatforms waar kopers en verkopers elkaar kunnen vinden. Denk maar eens aan al die marktplaatsen en sites als eBay waar producten van eigenaar wisselen. Voor diensten was dit maar beperkt en in onvoldoende mate geregeld. Startpagina’s doen hun best maar zijn veelal verouderd. Bovendien hebben ze – net zoals de marktplaatsen die ook diensten aanbieden – teveel een eenzijdige informatieve functie en kan een dienst meestal niet rechtstreeks worden afgenomen.
Optredende artiesten als doelgroep zijn daarmee voor de doelgroep onzichtbaar geworden in de brei van startpagina’s, MySpace en Hyves. Reclame maken lijkt ook een onbegonnen zaak: de vraag is en blijft welke advertentie-site je het best zou kunnen hanteren, nog afgezien van de vaak hoge tarieven voor de plaatsing van een advertentie.
Met de komst van DIR-ACT gaat dit beeld voor optredende artiesten totaal veranderen. DIR-ACT is daarmee een exponent van het nieuwe internet: een plek waar de virtuele en echte wereld bij elkaar komen. Optredende artiesten kunnen door het slimme zoeksysteem op (sub)categorie, beschikbaarheid (datum en plaats) en totale prijs (gage plus reiskosten) snel worden gevonden.  

2. Act versus artiest
Vele optredende artiesten hebben vele “hoedanigheden”. Denk aan een zangeres die solo maar ook in een band zingt. Of een band die een uur in een voorprogramma kan optreden, maar ook een avondvullend programma heeft.
DIR-ACT wil deze artiesten zo gemakkelijk mogelijk meer optredens bezorgen. Om dit te kunnen doen wordt uitgegaan van deze “acts”. Bovendien moet vooraf duidelijk zijn wat de act inhoudt en welke vergoeding wordt gevraagd.
De eerste vernieuwing van DIR-ACT zit dus meteen al in de “act” als uitgangspunt en niet de uitvoerende artiest. Natuurlijk kunnen artiesten zich onder meerdere acts profileren. Ook kunnen meerdere acts via een speciaal manager-account worden aangemeld.

3. Vinden versus zoeken
Boekers en artiesten kunnen elkaar op dit moment slechts moeizaam vinden, of het nu gaat om muzikanten, dansers, cabaretiers, acteurs, presentatoren, sneltekenaars, goochelaars of clowns. Niet alleen kost dit veel meer tijd dan nodig is in de huidige, snelle internet-maatschappij, maar ook levert een zoektocht teveel en vaak verouderde resultaten op. Vele gepresenteerde emailadressen bestaan immers niet meer en binnenkort is de helft van de websites een dode link geworden.
DIR-ACT maakt hier korte metten mee door gebruik te maken van volledig nieuwe ideeën en concepten. Hierdoor kunnen artiesten wel gevonden worden en krijgen boekers de juiste informatie. In dat kader kunnen het agendabeheer, de SatisFactor en de PanicButton worden genoemd.

4. Contact en contract
Als een boeker zijn keuze heeft gemaakt kan de artiest snel en eenvoudig worden geboekt. Na het invullen van de benodigde gegevens gaat hij akkoord met het voorlopige contract. De artiest ontvangt per email een bericht van de boeking, gaat naar zijn account op de website, kijkt ook naar het voorlopige contract en als hij akkoord gaat krijgen hij en de boeker per email het definitieve contract, ieder in zijn eigen taal! Het standaardcontract is zodanig opgesteld dat er maximale duidelijkheid is voor de boekers, maximale flexibiliteit voor de artiest en rekening wordt gehouden met de toepasselijke wettelijke regels.

5. Online boekingssysteem
De aangemelde artiest houdt te allen tijde de volledige controle over zijn profiel op DIR-ACT. Of het nu gaat om het beheren van de agenda, de technische specificaties, de netto of bruto gage, de km-vergoeding, de afstand waarbinnen opgetreden wordt, etc. Buiten het feit dat profilering naar boekers snel, gemakkelijk en duidelijk is kan de artiest of manager DIR-ACT dus ook hanteren als een online boekingssysteem. Voor de geringe provisie zou het niet verbazen als de meerderheid van de artiesten voor het snel en gedegen realiseren van een optreedcontract de voorkeur geeft aan een afhandeling via DIR-ACT.

6. Lokaal, nationaal en wereldwijd
DIR-ACT werkt op lokaal en nationaal niveau (zoals de huidige startpagina’s en marktplaatsen), maar ook op een wereldwijd niveau (zoals eBay en Facebook). DIR-ACT past daarmee zijn ideeën en concepten toe op iedere schaal. Of een artiest zich nu wil laten boeken binnen een afstand van 50 km of van 5000: alles is mogelijk. De boeker krijgt alle acts te zien van artiesten van over de gehele wereld die op de door hem opgegeven plaats kunnen en willen optreden binnen het door hem zelf gestelde budget (optelsom van gage en km-vergoeding). DIR-ACT is daarmee eigenlijk alle marktplaatsen in één, voor de hele wereld, maar dan voor artiesten.

7. No cure no pay
De concepten en ideeën van DIR-ACT worden op een wereldwijde schaal toegepast. Door deze schaalgrootte is het mogelijk gratis voor boekers en bijna kostenloos voor artiesten te werken. Alleen als er sprake is van profijt en er een optreden is geregeld betaalt de artiest 1% van zijn netto gage. En dat is dan weer een verwaarloosbaar klein bedrag tegenover de huidige advertentiekosten bij andere websites en de provisie van vaak tientallen procenten die huidige boekingskantoren hanteren.

8. Up-to-date
Als een artiest zijn profielpagina invult moet hij een aantal gegevens invullen. Als de artiest dit goed doet en bovendien onder andere zijn agenda en boekingen goed bijhoudt blijft de act zichtbaar, ook in de zoekresultaten. Laat de artiest echter steken vallen dan is zijn ranking in de zoekresultaten en in zijn algemeenheid lager. Een inactieve artiest of een artiest die niet aan de voorwaarden van DIR-ACT voldoet wordt automatisch onzichtbaar gemaakt of verwijderd.
Daarnaast worden de gegevens van de act gescreend, ook automatisch. Dat geeft duidelijkheid. Een duidelijke (optreed)video, een duidelijke prijs, een duidelijke speeltijd, duidelijke nadere voorwaarden, etc. Ook wordt de ranking van de acts bepaald aan de hand van een eerlijk en objectief rankingsysteem (onder andere de SatisFactor).

9. Snel: dezelfde dag versus weken
De snelheid van DIR-ACT zie je op vele plekken terugkomen. Bij het vinden van een act op basis van de duidelijke zoekcriteria. Bij de reactietijd van een artiest: je weet bijna altijd dezelfde dag nog of de boeking akkoord is. Het contract vind je op hetzelfde moment ook automatisch in de mailbox. Vergelijk dat eens met de huidige praktijk waarbij een contract vaak pas na weken en veel gesoebat over en weer tot stand komt.

10. Snel: de PanicButton
En als je echt snel een artiest moet vinden is er ook nog de PanicButton. Deze is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat een optreden op hele korte termijn tot stand kan komen. Het moet gaan om een optreden binnen één week vanaf het moment van boeken. Een boeker kan maximaal 5 acts uitnodigen via de PanicButton. De artiest die het eerst reageert krijgt de boeking, de anderen krijgen automatisch bericht dat ze zijn afgevallen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*