Marinemuseum Den Helder opent 30 april brughuis ex-Hr.Ms. De Ruyter

Voorheen was dit imposante stuk erfgoed alleen van de buitenkant te bezichtigen, maar vanaf zaterdag 30 april is het brughuis van het voormalige geleidewapenfregat
Hr.Ms. De Ruyter open voor publiek. Hiermee is het Marinemuseum in Den Helder een belevingsattractie rijker. Perspekt Studio’s in Haarlem tekende voor ontwerp en realisatie van deze museale attractie in industrieel erfgoed.

Hr.Ms. De Ruyter (1976-2001) was afwisselend met zusterschip Hr.Ms. Tromp het vlaggenschip van de Koninklijke Marine en had als voornaamste taken luchtverdediging, onderzeebootbestrijding en commandovoering. Het meest in het oog springende kenmerk van het geleidewapenfregat is de metershoge radarbol bovenop het brugdeel. De bol herbergt een bijzonder stuk industrieel erfgoed. Met de hier opgestelde revolutionaire 3D-radarinstallatie overtroefde de Koninklijke Marine indertijd vriend en vijand.

In 2004 werd het brughuis met de radarbol geplaatst op het terrein van het Marinemuseum. Het museum vroeg Perspekt en enkele andere bureaus om een plan te ontwikkelen voor de transformatie van het brughuis tot een voor het publiek toegankelijke ruimte. Het Marinemuseum koos het plan van Perspekt Studio’s  als het best uitvoerbare ontwerp.

Toen in 2009 de financiële middelen bij elkaar gebracht waren door sponsoren en subsidiegevers, kreeg Perspekt Studio’s de opdracht te starten met de transformatie. Het brughuis is een bezoek intussen meer dan waard en biedt naast een leerzame kennismaking met de 3D-radar, het geleidewapenfregat en zijn bemanning ook een spannende gesimuleerde belevenis van het leven aan boord. In de radarhutten bevindt de bezoeker zich midden in een alarmsituatie en in de bol ervaart hij de windkracht die de draaiende radarinstallatie veroorzaakte. Op de brug komt de brede inzetbaarheid van de zeestrijdkrachten anno nu tot leven, toegelicht door de commandant Netherlands Maritime Force.

Wilt u meer weten over deze belevingsattractie of heeft u vragen over het toegankelijk maken van (industrieel) erfgoed, neem dan contact op met  Marièlle Beek marielle@perspektstudios.nl 06-53156300 van Perspekt Studio’s in Haarlem.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*