De in’s en out’s van Nederlandse huurwoningen

Nederland en huurwoningen

In Nederland kan men veelal kiezen uit een gevarieerd aantal typen huurwoningen verschillend in prijsklassen, type woning (huis, villa en appartement), locatie (centrum of volksbuurt) en regio denk aan de Randstad of buiten gebied in Drenthe.

Naast de factor type woning uiteraard is de locatie van een woning een belangrijk aspect in de vaststelling van de huurprijs voor makelaars of woningcorporaties. Verder zijn er diverse wijzen om een woning huren namelijk via een;

  • Woningcorporatie (sociale huurwoningen)
  • Makelaar
  • Commerciële organisatie
  • Individuele verhuurders (woning eigenaren)

Wanneer men een woning gaat huren zal men een huurovereenkomst of -contract aangaan waaraan beide partijen zich moeten houden. Een dergelijke overeenkomst wordt ook gehanteerd door verschillende organisaties en zelfs particulieren verhuurders.

Bij het wisselen of verhuizen van de betreffende huurwoning geldt er in Nederland meestal een opzegtermijn 1 a 2 maanden.

In bijvoorbeeld Vlaanderen gebruikt men veelal een huurcontract met de duur van 1 of 3 jaar dat een stilzwijgend karakter heeft voor dezelfde tijdspad als het niet drie maanden voor tijd is opgezegd. Wat wat tot veel misverstanden, problemen en zelfs rechtszaken kan leiden.

In tegenstelling tot een koopwoning mogen er aan een huurwoning geen constructieve zaken veranderd worden zoals het fundament, aantal kamers, muren etc..

Wanneer men wel een huurwoning verbouwt zonder enige schriftelijke of verbale toestemming van de betreffende organisatie of verantwoordelijke persoon dan kan er geëist worden dat dit wel gebeurd en er geen toestemming is gegeven van de eigenaar, moet het in de oude toestand worden teruggebracht zoals die was bij de ingang van het huurcontract.

Als men een huurwoning via een woningcorporatie afneemt dan is er ook weleens de keuze om deel te nemen aan een bewonerscommissie waarbij men inspraak of zeggenschap kan krijgen aangaande onderwerpen zoals:

  • Service kosten
  • Huurprijs
  • Staat van de woning in kwestie
  • Informatie voorziening
  • Veiligheid in de wijk

Sociale huurwoning via een woningcorporatie vs huren via een commerciële organisatie

Er waren in 2010 in Nederland 455 woningcorporaties, die in totaal zo’n 2.376.000 woningen beheren. Er zijn ruim drie keer zo veel sociale als particuliere huurwoningen in Nederland.

Dit is niet zonder reden want een sociale huurwoning is veelal goedkoper dan een particuliere huurwoning of een huurwoning via een commerciële organisatie.

Nadelen van sociale huurwoningen zijn:

  • Wisselende (strenge) selectie criteria en voorwaarden hanteren diverse woningcorporaties
  • Per regio en locatie zijn er verschillende woningcorporaties
  • Lange wachtlijsten
  • Je wensen kunnen door regio of prijs net niet matchen door beperkt aanbod of het niet voldoen aan de criteria van de betreffende woning (denk aan senioren woningen)

Commerciële organisaties zijn vaker relatief duurder maar bieden ook meer voordelen:

  • Geen lange wachtlijsten
  • Groter aanbod van type woningen
  • Geen strenge criteria waar men aan moet voldoen
  • Intrek na akkoord op woning kan snel geschieden in tegenstelling tot woning corporaties

Huren via Home Huur

Er is een vooroordeel dat de accommodatie zoals appartementen, huizen of villa’s alleen geboekt kan worden en gehuurd op locatie met de betreffende organisatie of woning eigenaar. Maar niets is minder waar omdat het mogelijk is om een huurwoning online te boeken met gemak, net zoals het boeken van een hotelkamer. Na het selecteren van het juiste appartement in de betreffende regio met de makelaars agent.

Home Huur heeft huurwoningen te huur in heel Nederland. De databases herbergt meer dan 50.000 huurwoningen voor de korte termijnverhuur en voor de lange termijnverhuur. De database van Home Huur wordt dagelijks bijgewerkt.

Er kan gratis een zoekfunctie uitgezet worden met voorkeuren voor prijsklasse, locatie en bijvoorbeeld aantal slaapkamers. Elke dag worden eventuele nieuwe beschikbare appartementen in de inbox bezorgd en kan met als eerste reageren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*