Squashcentrum Barendrecht heeft Nederlandse energieprimeur

, ,

BARENDRECHT – Als eerste in Nederland is Squashcentrum Barendrecht overgestapt op de energiezuinige Spaarbuis, een TL-lamp, die tot 53% minder energie verbruikt dan de conventionele TL-buis en gewoon past in het bestaande armatuur. Hierdoor zorgt het centrum voor ruim 12 ton CO2-reductie per jaar.

Eigenaar Sjoerd van Maurik: “Er gaat in ons bedrijfstak onnodig veel energie verloren aan verlichting. Een beetje squashcentrum heeft per baan al snel tussen de 24 en 32 58W TL-lampen branden. Minder lampen aandoen is geen optie, want de besparing mag niet ten koste gaan van de hoeveelheid licht voor de spelers. Natuurlijk gaan ook wij voor duurzaam ondernemen, maar de investeringen moeten bedrijfstechnisch wel verantwoord zijn, vandaar dat we gekozen hebben voor deze simpele maar efficiënte oplossing; het reduceert onze energienota met de helft. Het voordeel van de Spaarbuis is dat we onze bestaande armaturen konden gebruiken. Bovendien gaan ze tot zeker tweemaal keer langer mee en dat bespaart ons veel onderhoudskosten.”

Niet over een nacht ijs

Van Maurik: “Een goede lichtkwaliteit is voor onze bezoekers wel van eminent belang, daarom hebben we de lampen eerst op één baan maandenlang getest. De Spaarbuis doorstond deze test met glans. Dat de lampen een hogere frequentie hebben en het licht daardoor rustiger is heeft ook meegespeeld in onze beslissing.”

Het centrum bespaart op energie nu bijna 20.000 Kwh per jaar en met de winst die dat oplevert zijn de lampen snel terugverdiend

Vervanger voor TL-buis

Directeur Koen Gouweloos van Spaarbuis bv: “Tien jaar geleden kwam de dunne T5-buis op de markt die de helft minder verbruikt dan de oude TL-buis. Het probleem was echter dat deze buis andere lengtes had en daardoor niet in de oude armaturen paste. Voor vervanging moest er flink worden geïnvesteerd in nieuwe armaturen, de bijkomende installatiekosten en de nodige plafondherstelwerkzaamheden. In de praktijk werden deze nieuwe armaturen daarom alleen bij nieuwbouw of een verbouwing toegepast. Vervanging was immers niet rendabel, dus bleef iedereen de oude TL-buizen gebruiken die het dubbele verbruiken.”

“Wij vonden daar een slimme en voordelige oplossing voor, die we de Spaarbuis hebben genoemd, zoals een spaarlamp in de fitting van gloeilamp, past de Spaarbuis-lamp in het oude TL-armatuur. De lampen hebben het energielabel A,” aldus Gouweloos.

“De Spaarbuis is een glazen of hardkunststof koker met ingebouwd de elektronica en een T5-buis van bijvoorbeeld Osram. Ze zijn verkrijgbaar in dezelfde maten en lichtkleuren als een oude TL-lamp. Vervanging is simpel, een kind doet de was; je haalt gewoon de TL-buis en de starter eruit, doet de nieuwe Spaarbuis-lamp erin en je bent klaar.”

Betere eigenschappen dan TL-buis

Koen Gouweloos: “Een aardige bijkomstigheid van het glazen omhulsel is om de T5-lamp is dat er een constante bedrijfstemperatuur heerst van rond de 31 graden Celsius. Dit verbetert het energieverbruik, verlengt de levensduur en maakt dat de lamp ook onder extreem koude omstandigheden goed functioneert. Daardoor is hij beter dan een gewone TL-buis geschikt voor buiten en in koelhuizen. Omgekeerd geeft hij minder warmte af en dat bespaart in kantoorgebouwen op de aircokosten.”

Investering geen belemmering voor energiebesparing.

Peter Stolk van Voordélicht, verkoopkantoor van Spaarbuis: “Alleen in Nederland zijn er al ongeveer 200 miljoen TL-buizen in gebruik. We hebben uitgerekend hoeveel tonnen CO2-uitstoot kunnen worden gereduceerd als al die TL-lampen worden vervangen door de Spaarbuis. Je schrikt ervan; er moet een bos van 100 bij 200 kilometer(!) groeien om dit te compenseren.

Overstappen zonder problemen

Om snel een halt toe te roepen aan deze CO2-vervuiling werken we nauw samen met Greenchoice, die, voor bedrijven die aanhikken tegen de investering, de upgradingskosten voor zijn rekening kan nemen. Dit wordt dan terugbetaald via de energienota die net zo hoog blijft tot de investering (gemiddeld tussen 1 en 2 jaar) is terugbetaald, daarna profiteer je van de lagere energiekosten. Dit alles vanuit de filosofie dat de investeringskosten voor een bedrijf of instantie geen belemmering mag zijn om direct CO2-uitstoot te reduceren.”

Zelf besparing uitrekenen

Op de site http://www.voordelicht.nl/ kun je eenvoudig zelf uitrekenen hoeveel besparing vervangen oplevert.

Voordélicht heeft inmiddels al goede ervaringen met de Spaarbuis in ondermeer garagebedrijven, parkeergarages, scholen, sportcentra, winkels, kantoorcomplexen en bedrijfshallen: “De lampen zijn betrouwbaar, relatief goedkoop, gemakkelijk te vervangen, gaan bovendien veel langer mee en vallen ook nog eens binnen de energiesubsidieregeling van de overheid.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*