Hoe behaal ik een vaarbewijs?
Of u nu van plan bent om een jetski te kopen of een motorboot, vaak zult u toch een vaarbewijs moeten halen voor u echt het water op mag. Maar hoe haal je nu een vaarbewijs? En wat komt er dus allemaal bij kijken om zorgeloos te kunnen gaan varen? Vaak weten mensen wel dat er een soort examen moet worden afgelegd om bijvoorbeeld op een jetski te mogen varen maar hebben ze geen idee omtrent het behalen van zo’n bewijs. Laten we daarom maar eens gaan kijken naar de benodigdheden voor het meest gebruikelijke vaarbewijs voor privégebruik; namelijk het Klein vaarbewijs.
Het vaarbewijs
Er zijn drie soorten vaarbewijzen; het Klein vaarbewijs, het beperkt Groot vaarbewijs en het Groot vaarbewijs. Het Klein vaarbewijs is het meest gangbaar in het geval van privégebruik aangezien er relatief weinig mensen een boot of schip kopen waarvoor een Groot vaarbewijs nodig is. Het Klein vaarbewijs is verplicht voor elke jetski, motorboot of rubberboot die harder gaat dan 20/km per uur. Verder is het Klein vaarbewijs verplicht voor een schip van 15 meter of meer dat niet bedrijfsmatig wordt gebruikt en voor en een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter wat wel bedrijfsmatig word gebruikt. Tevens is dit bewijs nodig voor een sleep- of duwboot die niet wordt gebruikt om een schip van 20 meter of meer te slepen. Het Klein vaarbewijs zelf bestaat weer uit twee typen; namelijk het klein vaarbewijs Ι en het klein vaarbewijs ΙΙ. Het VB Ι is bestemd voor klein binnenwater, rivieren, kanalen en meren terwijl VB II bestemd is voor ruime binnenwateren zoals het IJsselmeer en de Waddenzee. Indien u alleen op zee vaart en dus geen havens binnenvaart heeft u geen vaarbewijs nodig.
Het examen
Het examen van het klein vaarbewijs I bestaat uit dertig meerkeuzevragen waarvan u meer dan 70% goed moet hebben binnen een uur om te slagen. Het examen wordt digitaal afgenomen d.m.v. een beeldscherm waarop u moet klikken op het juiste antwoord. Tijdens het examen kunt u vragen verwachten over o.a. vaarregels, verkeerstekens bij vaarwegen, veiligheidsmiddelen, etc. Na het behalen van uw vaarbewijs I kunt ook opgaan voor het vaarbewijs II waarvan navigatie een belangrijk onderdeel is. Voor het examen van het vaarbewijs II krijgt u anderhalf uur de tijd om 23 multiple choice vragen en twee open vragen over navigatie te beantwoorden. Hierbij moet u ook op een kaart koersen, peilingen, stroom – plaatsbepalingen kunnen uitzetten en berekenen. Voor het inschrijven voor zowel het examen vaarbewijs I en II kunt u terecht bij de examenorganisatie VAMEX waarbij u kunt kiezen voor een van de vier examenlocaties in Nederland. Momenteel is het niet verplicht om naast het theoretische gedeelte tevens een praktijkexamen af te leggen maar dit kan veranderen in de toekomst. Verder wordt het daadwerkelijke vaarbewijs alleen afgegeven als u 18 jaar of ouder bent. Indien u jonger bent dan 18 jaar bent maar toch examen doet krijgt u de uitslag per brief maar daarmee mag u niet op een vaarbewijsplichtig schip of boot varen.
Voorbereiding
Het is mogelijk en tevens aangeraden om u d.m.v. een cursus voor te bereiden op het vaarbewijs examen. Zo is het vaak bij opleidingspecialisten mogelijk om verschillende cursussen af te leggen afhankelijk van u eigen studie-indeling. Indien u er bijvoorbeeld voor kiest om thuis op uw gemakt te studeren kunt u het beste een schriftelijke cursus of een online cursus nemen. Verder is het vaak ook mogelijk om bij een opleidingsinstituut een dagcursus of avondcursus te nemen waarbij u door een instructeur wordt begeleidt door de examenstof.
Kortom, met enige goede voorbereiding is het vaarbewijs ook voor u te behalen. Maar hierbij is het wel aanbevolen om toch een cursus te overwegen aangezien deelname hieraan uw slagingskans aanzienlijk vergoot. Na het behalen van uw vaarbewijs kunt u dan zorgeloos varen in Nederland en alle gebieden waar het Nederlandse vaarbewijs wordt erkend
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!