Eerste huisartsenpraktijk in Nederland werkt met Cardiogoniometrie

Huisartsencentrum “de zwaai” in Veenendaal heeft begonnen met een nieuwe meetmethode voor (dreigende) hartinfarcten. Met de zogenoemde Cardiogoniometrie of CGM kunnen hartinfarcten nauwkeuriger opgespoord worden dan met het nu gebruikte ecg (hartfilmpje) of bloedtests. Binnen een paar tellen is vast te stellen of iemand die met klachten naar de huisarts gaat, kans maakt op een hartinfarct.
In heel Nederland overlijden elke dag 108 mensen aan hart- en vaatziekten. Veel meer mensen
worden in een ziekenhuis opgenomen met de symptomen van een hartinfarct. De symptomen zijn hevige, zware, drukkende pijn midden op de borst, mogelijk met uitstraling naar kaken en armen, vooral de linkerarm; wit wegtrekken en zweten; kortademigheid; misselijkheid en soms braken; angst, soms doodsangst; rusteloosheid. Precies in deze specifieke risico groep, zijn de cardiale oorzaak van de pijn op de borst nu eerder te bevestigen of uit te sluiten.

De Cardiogoniometrie vertoont in prospectieve studies een hoge gevoeligheid en specificiteit. De Cardiogoniometrie (CGM) biedt de mogelijkheid om binnen twaalf seconden zelfs hartinfarcten op te sporen die door het klassieke Elektrocardiogram (ECG) en een bloedtest niet herkend worden.
De CGM geeft een ruimtelijke weergave van de hartactiviteit die veel gedetailleerder is dan het ECG. Hierdoor kan een arts een hartinfarct veel sneller en nauwkeuriger herkennen. Bovendien kunnen met de CGM problemen met de bloedsomloop in het hart, vaak het eerste teken van een
hartinfarct, opgespoord worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*