Dode leeft op Facebook
Kunstenaar Ben Joppe heeft bijna 1000 vrienden op Facebook. Hij twittert ook en houdt een blog bij, waarin hij over zijn werk vertelt. Zijn vrienden en lezers klikken vaak ‘ik vind dit leuk!’ aan. Maar Ben overleed al in 2007. Hij is de eerste dode kunstenaar die via de nieuwe social media zijn contacten onderhoudt en uitbreidt.
Facebook heeft veel pagina’s over dode kunstenaars. Saai, oordeelde de Stichting Ben Joppe, die door de kunstenaar kort voor zijn dood in leven was geroepen om jong, vooral muzikaal talent te steunen. En helemaal niet ‘des Bens’. Ben Joppe was een ras netwerker. Vaak was hij ook de onzichtbare smeerolie tussen mensen: pas veel later ontdekten zij verrast dat zij via hem met elkaar in contact waren gekomen.
Ben’s moderne social media strategy rolde uit een brainstormsessie tussen kunstenaar Guido Pera, Ben’s intieme vriend van de laatste 15 jaar; kunsthistoricus Marty Bax, die postuum van Ben de opdracht kreeg om zijn eerste catalogus te schrijven, en ondernemer en MKB-adviseur Sjoerd van Essen. De flamboyante jonge PR professional Jennifer Delano (JenJenPR) maakte het idee tot een doorslaand succes. Jennifer: ‘Dit gebruik van social media is nog nooit vertoond. Op Facebook hebben dode kunstenaars pagina’s gekregen, maar die zijn niet interactief. Je kunt alleen ‘ik vind dit leuk!’ aanklikken. Ben leeft echt, en heeft echte vrienden.’ Zij reageren heel persoonlijk op de posts, die Ben over zijn werk en zijn artistieke intenties plaatst. Voor hen is het niet zo belangrijk dat hij dood is. Tenslotte: hij leeft voort in zijn werk. En dat was Ben’s bedoeling.
Op 14 januari opent Wim Crouwel, wereldberoemd ontwerper en ex-collega van Ben Joppe, in de galerie Steendrukkerij Amsterdam een verkoopexpositie van ‘Japans’ werk van Ben. Hij woonde in de jaren tachtig jarenlang op de bovenste verdieping van het pand van galeriehouder Rento Brattinga aan de Lauriergracht. Parallel toont ARTTRA Galerie meer recente schilderijen.
Veel oude en nieuwe bekenden van Ben zullen elkaar hier treffen. Oud-personeel van het Nederlands Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Osaka (1970), onder wie Wim Crouwel. Oud-musici en collega’s van het Koninklijk Concertgebouworkest, die Ben leerde kennen als persoonlijk secretaris van de dirigent Bernard Haitink. Vrienden en familie. En zijn nieuwe Facebook vrienden.
De opbrengst van de verkoop van Ben’s werk komt geheel ten goede aan de doelstelling van zijn stichting.
Tentoonstellingsgegevens:
‘Sashiburi (long time no see). Japan en Zen in het werk van Ben Joppe’, 14 januari t/m 8 februari 2012, Steendrukkerij Amsterdam, Lauriergracht 80, Amsterdam. Opening 14 januari van 16-18 uur. Opening Wim Crouwel, optreden in Japanse stijl van de Amsterdam Chamber Theatre. www.steendrukkerij.com, www.stichtingbenjoppe.nl, www.amsterdamchambertheatre.com.
‘Ben Joppe en Debussy, muzikale composities van kleur en streek’, 14 januari t/m 29 februari 2012, ARTTRA, Tweede Boomdwarsstraat 4, 1015 LK Amsterdam. Opening 14 januari van 14 tot 16 uur. www.arttra.com.
Ben’s blog op http://www.benjoppe.nl
volg Ben Joppe op Facebook – http://www.facebook.com/profile.php?id=100002736571466 en Twitter – https://twitter.com/benjoppe
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!