Dakkapel als aftrekpost bij aangifte belasting
Op 1 april is het weer zover: de aangifte inkomstenbelasting moet worden ingediend. Wie slim gebruik maakt van de fiscale aftrekposten, kan veel geld uitsparen. Welke posten mag u aftrekken, bijvoorbeeld bij het plaatsen van dakkapellen?
Verbouwingen en onderhoud van uw woning stuiten geregeld op misverstanden als het gaat om aftrekposten. Wanneer u nieuwe dakkapel bijvoorbeeld uit eigen zak betaalt, is dit niet aftrekbaar. Maar sluit u hiervoor een lening af, dan is de rente hierover wél aftrekbaar. U moet dan wel binnen een half jaar met de verbouwing beginnen. Besluit u de verbouwing uit te stellen, dan is de rente over uw lening pas aftrekbaar vanaf het moment waarop u het onderhoud of de verbouwing daadwerkelijk betaalt.
Komt het geld voor het onderhoud of de verbouwing van uw dakkapel op een aparte rekening – een verbouwingsdepot -, dan mag u het gedeelte hoger dan de eigenwoningreserve tot maximaal twee jaar rekenen tot je eigenwoningschuld. Er zit nog wel een voorwaarde aan: dit geldt alleen voor de periode waarin het onderhoud of de verbouwing plaatsvindt! Stopt u de werkzaamheden eerder, dan moet het restant worden doorgesluisd naar box 3, waar belasting wordt geheven over uw vermogen.
Veel woningbezitters krijgen problemen met de fiscus rond de bijleenregeling. Wie zijn huis verkoopt en binnen drie jaar een nieuwe woning aanschaft, is verplicht om de eventuele overwaarde die bij de verkoop van het oude huis vrijkomt te investeren in een volgende koopwoning inclusief bijvoorbeeld een verbouwing. Doet u dat niet, dan kunt u is het leenbedrag ter grootte van die overwaarde niet aftrekbaar als hypotheekschuld. Het deel van de lening valt in box 3.
Overweegt u een nieuwe houten of kunststof dakkapel. Vraag dan een offerte dakkapel aan en check online de prijzen dakkapel op www.bm-dakkapel.nl.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!