‘Voorkom ondanks de klimaatverandering natte voeten’

,

Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de gemiddelde neerslag in Nederland in de periode 1951-2009 met 25% is toegenomen. Tevens is de kans op zware regenbuien in de zomer fors gestegen. Dit betekent dat we in Nederland te maken hebben met meer regen en dus meer water. Hoe zorgen we ervoor dat dit water ons geen overlast bezorgt? Jaarlijks onderhoud aan uw dak kan op lange termijn een hoop ongemak voorkomen.

Opvallende trends

Opvallend is dat de grootste trends voorkomen in het Nederlands kustgebied. De gemiddelde neerslag in het zomerhalfjaar is langs de kust met 60 tot 100 millimeter toegenomen, wat neerkomt op 15% tot 25%. In het zuidoosten van het land viel gemiddeld iets minder neerslag. Het aantal dagen met forse neerslag, >30 millimeter, is sterk toegenomen langs de westkust van Nederland. Dit cijfer is ongeveer verdubbeld! Bij dagen met minimaal 20 millimeter neerslag is een vrij grote toename te zien in delen van Gelderland en het oosten van Noord-Brabant.

Oorzaak

In een verschenen publicatie van Nature Geoscience wordt voor de maximale uurintensiteit van buien een toename gevonden van 14% per graad. Dus de klimaatverandering en bijbehorende stijging van de temperatuur is een belangrijke factor is de toename van de buien in Nederland. Deze sterke temperatuursafhankelijkheid komt omdat niet alleen de hoeveelheid waterdamp van belang is, maar ook de snelheid waarmee deze damp omgezet wordt in regen. Dit hangt af van de opwaartse beweging in de buienwolk, en deze neemt ook toe met de temperatuur.

Maatregelen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Achterstallig onderhoud aan daken en leidingen is een veelgehoorde klacht na de eerste forse zomerse regenbui. Na een tijd van droogte kunnen de aan onderhoud achtergestelde daken moeilijk de intensiviteit van het water aan en neemt de kans op lekkages toe. Jaarlijks onderhoud van een dakdekker aan uw dak lijkt misschien overbodig wanneer de weersverwachtingen positief zijn of wanneer u geen huidige dakproblemen heeft. Dit onderhoud kan u echter op langere termijn een hoop problemen en natte voeten besparen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*