Boek over rouw en spiritualiteit aangeboden aan mgr Hendriks hulpbisschop Haarlem-Amsterdam

Mgr Hendriks: ‘een inspirerend getuigenis van liefde en verbondenheid’’

Hoe voorkom je dat je bij diepgaand leed niet wegkwijnt van verdriet? Voor die vraag zagen mijn man Roel en ik ons geplaatst toen hij werd getroffen door een ongeneeslijke ziekte waaraan hij op 23 november 2008 overleed. Gedurende zijn twee jaar durende ziekbed verdiepte zich ons geestelijk bewustzijn. Daardoor werd zijn zijn ziekte voor ons een weg van spirituele groei. Op 18 mei bood ik mijn boek ‘doorheen het leven, doorheen de dood’ (boekscout, Soest) aan aan mgr J.Hendriks, hulpbisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam

‘’Doorheen het leven, doorheen de dood’’ toont de spirituele ontwikkeling die een mens getroffen door ziekte en leed kan gaan in zijn relatie met God. Door te luisteren naar Hem en je hogere zelf krijgt het leven van de achterblijvende de kans om, ondanks het naderend einde,alsnog een positieve wending te krijgen.
In zeven brieven aan Roel kijk ik terug op ons leven, zijn ziekbed en onze mystieke ervaringen. Aan het eind van het boek vat ik dit samen in praktische handreikingen in het hoofdstuk ‘Bouwen aan de toekomst.’

Tiltenberg

Zoals mgr Hendriks, voormalig rector van de Tiltenberg en huidig hulpbisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam, in zijn voorwoord cq aanbeveling stelt: ‘’Dit boek is een getuigenis van een weg naar een nieuwe diepere verbondenheid met God. Roel kwam tot een ontmoeting met God, van hart tot hart en geleidelijk groeide het verlangen om via de geloofsbelijdenis, het vormsel en de heilige communie in de katholieke kerk te worden ontvangen. In de twee jaar van zijn ziekte stond dus niet de lichamelijke neergang centraal. De ziekte werd een weg naar God, een opgang naar de Voltooiing, naar de ontmoeting met zijn hemelse Vader. Dit boek getuigt van die opgang, die groeiende liefde en verbondenheid met God en van de rol die mensen daarbij hebben mogen spelen.”

Johannes Paulus II

Eerder verscheen, in 2005, het door Marianne geschreven boekje ‘’Johannes Paulus II: het zinvolle lijden van de paus.”Hierin beschrijft ze diens leven aan de hand van de Via Mystica. Een katholieke ontwikkelingsleer bestaand uit vijf stappen: ommekeer (conversio), loslaten (purgatio), verlichting (illuminatio), droogte (ariditas), mystieke unificatie met God (unificatio). Deze stappen zag ik ook bij Roel.

Mystiek

“Doorheen het leven, doorheen de dood” toont aan, dat de Katholieke Kerk veel meer is dan seksueel misbruik. Mysterie, mystiek, symboliek en personen zoals paus Johannes Paulus II maken van het katholicisme vooral een rijk geloof. Eigenlijk wilde Roel nooit iets weten van een kerk, totdat hij bezinningsdagen bezocht op het katholieke vormingsinstituut de Tiltenberg in Vogelenzang. De rituelen, mooie gewaden, getijdengebeden, Eucharistie en vooral het vanuit het hart beleden katholicisme raakten hem zo diep dat hij zich bekeerde tot het katholieke geloof, terwijl hij nog maar kort te leven had.

Pim van Lommel

Is er leven na de dood? Voor een antwoord vergeleek ik de mystieke ervaringen van mij Roel met de visie van cardioloog Pim van Lommel. Als God Almachtig is, waarom leidt de mens dan zoveel? Het antwoord vond ik in de woorden van paus Johannes Paulus II, het grote voorbeeld in het lijden en bron van inspiratie voor haar Roel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*