Arbodienst nader bekeken
Utrecht – De arbodienst kun je zien als een serieuze bedrijfstak die in 2003 is opgericht ten gevolge van falend overheidsbeleid. Een arbodienst regelt dingen met de werknemer en stelt bepaalde plannen op. Een arbodienst is in contact met de werkgever en geeft hem advies over werknemers omdat de werkgever vaak zelf niet weet wat de wettelijke verplichtingen zijn, terwijl ze arbodienst hier gespecialiseerd in is. Een arbodienst kijkt dan naar de werkomstandigheden, het verzuim van een werknemer etc. Een werkgever kan er zelf voor kiezen om een arbodienst in te huren, maar het is niet verplicht dit te doen. Op deze manier weet de werkgever zeker dat alles goed zit met de werknemers en dat hij zich aan de regels houdt van de wet.
Als de werkgever zelf besluit geen arbodienst in te huren, moet hij voldoen aan een paar eisen. Denk hierbij aan instemming van de werknemers, en dat de werkgever een bedrijfsarts inschakelt vanwege de ziekteverzuimbegeleiding. Als er geen geen overeenstemming komt tussen werknemer en vakbonden is de werkgever gedwongen om een arbodienst in te schakelen. De arbodienst coacht en steunt de werkgever en geeft daarbij instructies over de werknemers. Je kunt het zien als iets belangrijks tussen twee mensen. De arbodienst en de werkgever moeten elkaar kunnen vertrouwen en de werknemer moet de adviezen en instructies van de arbodienst aannemen. De arbodienst werkt tegenwoordig vooral in de zakelijke dienstverlenening, industrie, zorg&welzijn en ten slotte in het onderwijs.
De arbodienst is de laatste jaren enorm gegroeid, en willen de groei behouden. Het belangrijkste hierbij is dat de regels van de arbodienst hetzelfde blijven en dat de werknemers en werkgevers natuurlijk beide tevreden blijven. Tegenwoordig werkt de arbodienst al met 150.000 werknemers binnen 3000 bedrijven in Nederland.
Een van de belangrijkste dingen in de arbodienst is het verzuimbeleid. Hierbij worden werknemers geholpen door professionele mensen. De werknemer krijgt verzuimbegeleiding van de manager en is in contact met de bedrijfsarts die hem daarbij helpt. Daarbij komt ook een verzuimco?rdinator kijken. Hij heeft contact met de manager en met de werknemer zelf. Als de werknemer iets mankeert wordt dat als eerst gemeld aan de manager. Daarna volgt de poortwachter en ten slotte de bedrijfsarts. Uiteindelijk komt het allemaal neer op de werkgever die geholpen wordt door een arbodienst waardoor de werknemers het goed hebben en er geen wetten overtreden worden. Het UWV is het uitvoeringsorgaan van de overheid om de naleving van de wet te controleren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!