Vloerverwarming als hoofdverwarming

, ,

Ontwikkelingen op het gebied van verwarming hebben elkaar in de loop der jaren in rap tempo opgevolgd. Warmte door het verbranden van hout of kolen is sinds mensheugenis naast de zon de voornaamste verwarmingsbron. Sinds de jaren na de Tweede Wereldoorlog behoort voor de meeste particulieren ook verwarming door middel van een centrale verwarmingsketel tot de mogelijkheden. Is dit ook al ouderwets?

CV-ketel als verwarmingsbron

Een CV-ketel werkt als volgt: Warm water of warme lucht wordt opgewekt en wordt vervolgens door stoom- en waterleidingen naar de verschillende vertrekken gepompt. Hier wordt de stoom opgevangen in radiatoren, die uw vertrekken verwarmen. Warme lucht stijgt op naar het plafond en verandert daar van richting, waardoor een circulatie van warme lucht in uw kamers ontstaat. Verwarmen door een verwarmingsketel in combinatie met een radiator is de meeste voorkomende verwarmingsmethode in Nederlandse huishoudens.

Nieuwe ontwikkelingen op gebied van verwarming

Tegenwoordig wordt steeds vaker gebruik gemaakt van vloerverwarming of wandverwarming als primaire verwarmingsmethode in woningen. Warm water wordt door leidingen in de vloer of wand gepompt en dit verwarmt de temperatuur in het desbetreffende vertrek.

Hoe werkt deze nieuwe verwarmingsmethode?

Vloer- en wandverwarming geven stralingswarmte af, wat zorgt voor directe warmte. Tevens wordt de ruimte opgewarmd door convectielucht die door de vloer of wand wordt opgewarmd. Deze nieuwe verwarmingstechniek wordt ook wel lage temperatuurverwarming genoemd. Doordat de oppervlakte van de vloer of wand erg groot is, kan deze ook bij een lage watertemperatuur voldoende warmte afgeven.

Deze nieuwe verwarmingstechnologie zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur in uw woning, maar draagt tevens bij aan een verlaging van uw energierekening. Bovendien is het verwarmen via uw muur of vloer ook een optische verbetering, doordat het gebruik van conventionele radiatoren overbodig wordt gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*