Bivakmuts en boerka: onvergelijkbare grootheden?
Het kabinet heeft besloten dat het “verbod op gelaatsbedekkende kleding” ingevoerd gaat worden. Dit verbod houdt in dat kledingstukken als de boerka, niqaab, maar ook de bivakmuts of balaclava niet meer op straat gedragen mogen worden. De rechtvaardiging voor deze maatregel wordt gevonden in de bestrijding van het internationale terrorisme. Mensen moeten in de openbare ruimte identificeerbaar zijn.
In een persbericht van de Rijksoverheid d.d. 27-01-2012 wordt in eerste instantie als reden aangegeven: “Het verbod op het dragen van gelaatsbedekkende kleding is van belang voor een samenleving waarin iedereen volwaardig meedoet aan het maatschappelijk verkeer. Het verplicht dragen van een boerka of niqab voor het gezicht in het openbaar is in strijd met de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.”
Het probleem is echter dat het op één hoop gooien van de bivakmuts met de boerka een beetje een “gatenkaas”-gehalte geeft aan deze maatregel. Een bivakmuts of balaclava is een praktisch kledingstuk dat bedoeld is om bescherming te bieden bij guur en onaangenaam weer. Een boerka of niqab is daarentegen een kledingstuk waarmee een bepaalde geloofsovertuiging uitgedragen wordt.
Boerka en bivakmuts verbod: hinken op twee gedachten?
Juist omdat de bivakmuts en de boerka twee onvergelijkbare grootheden vormen, zijn er allerlei uitzonderingen op deze algemene maatregel mogelijk. Op de eerste plaats kun je je natuurlijk afvragen of er bij deze maatregel niet sprake is van het beknotten van de persoonlijke vrijheid – zowel bij het dragen van een boerka als van een bivakmuts – maar dat is iets wat de politiek mag uitzoeken. Die uitzonderingen echter maken het handhaven van de maatregel wat problematisch.
Verhagen heeft in feite erkend dat de bivakmuts een praktisch kledingstuk is, want hij heeft aangegeven dat bij guur weer een bivakmuts op straat gedragen mag worden. Ook een boerka beschermt echter het gezicht tegen snijdende wind en sneeuwbuien en zou die dan niet gedragen mogen worden in de situaties waarin een bivakmuts wél toegestaan is?
Andersom kun je ook je vraagtekens zetten bij een andere uitzondering. Het verbod op het dragen van een boerka geldt niet voor plaatsen en gebouwen die bestemd zijn voor religieuze doeleinden. Dat is mooi, maar mag je dan ook een bivakmuts dragen als je in een katholieke of protestantse kerk zit? Dit zijn maar twee voorbeelden die met gemak uitgebreid kunnen worden als je er goed over nadenkt. Het lijkt er stiekem een beetje op dat dit verbod hinkt op twee gedachten.
Bivakmuts of balaclava: gewoon praktisch!
Omdat een bivakmuts of balaclava simpelweg een praktisch kledingstuk is, betekent het z.g. boerkaverbod niet dat je nu die stoere bivakmuts moet weggooien. Er blijven genoeg situaties over waarbij dit gelaatsbedekkende kledingstuk legaal in het openbaar gedragen mag worden. Eén uitzondering is al genoemd: bij extreem guur weer is het nog steeds oké als je een bivakmuts draagt. Ook op de motor mag je met een bivakmuts je gezicht beschermen tegen stof, zand, insecten, enzovoorts, hoewel je hem wél moet afdoen als je van je bike stapt.
Ook bij het skiën en snowboarden is een bivakmuts of balaclava een onmisbaar kledingstuk. Je zult niet zo gauw iemand met een boerka de piste zien afdenderen. Als er echter op de piste een gure wind opsteekt, als het begint te sneeuwen, als het snoeikoud wordt, noem maar op, dan is het maar wat fijn als je eraan gedacht hebt om een bivakmuts mee te nemen. Dat zijn uitzonderingen die hout snijden en waar gelukkig geen vraagtekens bij gezet hoeven te worden…
Klik hier om een bivakmuts te kopen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!