Rol van ZZP binnen de bouwsector
Tegenwoordig starten veel mensen, noodgedwongen, een eenmanszaak op in de vorm als ZZP-er. De eerste klantjes die deze beroepsgroep pakt zijn vaak particulieren uit de naaste omgeving. Maar de laatste tijd worden ZZP-ers ook steeds meer ingehuurd door grote bedrijven. Dit omdat er weinig risico’s verbonden zijn voor de opdrachtgever.
Voordelen van ZZP-er inhuren
Een groot voordeel voor de ZZP-er is dat ze vaak de concurrentiestrijd kunnen aangaan met iets grotere bedrijven. Dit is wellicht niet positief voor de markt, want vaak werken ZZP-ers langer door voor hetzelfde loon. Voor de opdrachtgever natuurlijk een uitgelezen kans om van deze beroepsgroep gebruik te maken. Bij een bouwbedrijf huren ze steeds meer ZZP-ers in, want als de opdracht geklaard is zijn er, na betaling van de factuur, geen wederzijdse verplichtingen meer.
Nadelen van een ZZP-er
Wanneer u een timmerbedrijf of tegelzetter in dienst neemt vertrouwd u er op dat de klus goed geklaard wordt door een ervaren vakman. Over het algemeen is dit ook zo, maar wat nu als een ZZP-er ziek wordt? Dan staat de klus gewoon stil, want vervanging is niet aanwezig.
Daarnaast is een ZZP-er natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe klanten. Veel contacten worden gelegd in de uren dat de ZZP-er een klus aan het doen is. Even een telefoontje hier en een mailtje daar. Kostbare tijd die in uw uren betaald worden. Dit gebeurd natuurlijk niet overal, maar het is wel een trend dat dit steeds vaker gebeurd.
Wel of geen ZZP?
ZZP-ers zijn vaak vakmensen die veel kennis en ervaringen hebben binnen zijn of haar vakgebied. Anders waren ze ook nooit aan het avontuur begonnen. Desondanks is het raadzaam om vooraf hele goede afspraken te maken over o.a. bovenstaande zaken. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen komt te staan.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!