De winter is in aankomst, hoe voorkomen we een bevroren waterleiding
Bij een aanhoudende vorst is een bevroren waterleiding of verwarmingsinstallatie een veelvoorkomen fenomeen. Toch kan vorstschade en hoge reparatiekosten aan uw verwarming gemakkelijk worden voorkomen door een aantal eenvoudige maatregelen.
Bevroren leidingen voorkomen
Bij een eerste vorst moeten watermeters en waterleidingen goed worden beschermd. Waterleidingen kunnen bevriezen, en watermeters kunnen gemakkelijk beschadigen of kapot gaan door vorst. Om onaangename verrassingen te voorkomen bij een extreme kou geven we in dit artikel wat tips hoe u moet omgaan met waterleidingen in uw woning.
– Tocht vermijden: Tochtopeningen moeten worden verzegeld, met als uitzondering ventilatiegaten, zodat uw waterleiding niet kan bevriezen door koude lucht. Waterleidingen zitten meestal in de kelder, dus controleer ook uw kelderraam of ze goed is afgesloten.
– Leidingen inpakken: Gebruik isolatiemateriaal of een deken om uw waterleidingen en watermeter in te pakken, vooral als ze zich bevinden in de buurt van een raam of op een buitenmuur.
– Goede afdichting: heeft u een watermeter in een schacht of put in uw tuin, zorg dat deze dan goed beschermt is met isolatiemateriaal en sluit de put met een deksel.
– Weinig gebruikte leidingen leeglaten: onvoldoende geïsoleerde of kwetsbare waterleidingen, zoals bijvoorbeeld in uw tuin, laat u voorkeur leeg draait u dicht.
– Stel thermostaatkranen op uw radiator nooit te laag in: Bij een extreme kou volstaat de vorststand in bepaalde gevallen niet. Vooral als er verwarmingsbuizen in een berging of dakruimte zijn gemonteerd. Dergelijke leidingen kunnen al bevriezen als de temperatuur daalt onder 7 graden.
– Bevroren leidingen en cv storing voorkomen: zet uw thermostaat in de nacht op 16 graden, draai alle radiatoren open, controleer de waterdruk, ontlucht het systeem.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!