Lichtplan deel 1
De basis
Verlichting kan de sfeer in huis maken of breken, denk maar eens aan een restaurant dat te fel of een werkplek dat te zwak verlicht is. Maar verlichting heeft naast de esthetische, ook een praktische functie. Om in huis de ideale verlichting te realiseren kan het ontwikkelen van een lichtplan een uitkomst zijn. Voor het ontwikkelen van een lichtplan moeten eerst de basisprincipes en aandachtspunten per ruimte bekend zijn, deze gaan wij in een serie artikelen aan u uitleggen waarbij we het laatste artikel aan het ontwikkelen van een lichtplan wijden. In dit eerste artikel starten we met de 4 typen verlichting die binnen de architectuur aangehouden worden.
4 soorten verlichting
Licht heeft diverse doeleinden en in de diverse, vaak multifunctionele ruimtes is het belangrijk dat er aandacht aan besteed is. Het is dan ook van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende typen verlichting, dit zijn er 4 in totaal:
- Algemene verlichting
Dit wordt ook wel de basis verlichting genoemd. Het doel van dit type verlichting is ervoor te zorgen dat er voldoende licht in de ruimte komt waardoor de kamer egaal en diffuus verlicht wordt. Zo komt dit het meest overeen met daglicht wat voor meer rust aan de ogen zorgt en zal het licht zo min mogelijk schaduwwerking veroorzaken. Bij uplighters schijnen lampen naar het plafond, door dit en door de weerkaatsing zal de ruimte meer diffuus verlicht zijn. - Werkverlichting
Ook wel functionele verlichting genoemd, dit is gericht licht die wordt gezien als aanvulling op de basis verlichting. Denk hierbij aan een leeslamp naast uw fauteuil of de spotjes boven het aanrecht in de keuken. Dit type verlichting wordt op verschillende momenten van de dag gebruikt en daarom is het praktisch wanneer deze dimbaar is. Belangrijk is dat er niet in de lichtbron gekeken kan worden en dat er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt. - Accentverlichting
Dit type verlichting is ervoor om een object of plek uit te lichten en daar de aandacht op te vestigen om zo kleuren beter uit te laten komen, denk hierbij aan uitlichten van een schilderij of beeldhouwwerk. Een van de meeste gebruikte armaturen voor accentverlichting zijn de spots. Spots kunnen worden ingebouwd of aan een rails worden bevestigen, bij spots aan een rails is de richting van de lichtbundel handmatig bij te stellen. - Decoratieve verlichting
Beter bekend als sfeerverlichting en hierbij staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het gaat bij dit type verlichting niet meer om het verlichten van de ruimte maar om het uiterlijk van de lamp. Veel van deze lampen hebben dan ook een lagere lichtopbrengst en worden gezien als de eyecatchers van de ruimte. Onder decoratieve verlichting vallen ook kaarsen en haardvuur.
Nu we de basisprincipes van verlichting hebben besproken gaan we door met verlichting gespecificeerd per ruimte. Iedere ruimte heeft zijn eigen doeleinden, daarom bekijken we per ruimte naar de verlichting die nodig is. De eerste ruimte die we gaan behandelen is de woonkamer en daar komen we de volgende keer op terug.
De GU10 is zeer geschikt als werk- en accentverlichting. Deze is veilig online te bestellen bij ledlampendirect.nl uw online LED speciaalzaak.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!