Ooglaseren? Niet elke ooglasermethode is zo veilig als hij wel lijkt.

,

EyeCare Ooglaseren voor veiliger ooglaseren
EyeCare Ooglaseren voor veiliger ooglaseren

Ooglaseren? Niet elke ooglasermethode is zo veilig als hij wel lijkt.

Auteur:Eyecare Ooglaseren

De meest gebruikte methoden voor ooglaseren blijken niet veilig genoeg. Meer dan 18 miljoen mensen zijn inmiddels behandeld met de LASIK methode. Het meest onderscheidende kenmerk van deze behandeling is de oog flap. Een dun flapje dat wordt gecreëerd met een mesje (bij de oorspronkelijke LASIK methode) of met een tweede laser (bij de vernieuwende methodes als IntraLasik, IntraLase, FemtoLASIK, Femto SecondLasik, Femto SecondLaser).

En het is dàt flapje – om misverstand te voorkomen, is het beter te praten over het hoornvliesflapje –  dat oorzaak is van erg veel structurele problemen. Er gaan zelfs stemmen op om deze methodes te verbieden, gezien de blijvende schade die ze aanricht.

Waarom kiest men toch vaak voor LASIK of een andere LASIK flap methode?

Men kiest LASIK vooral vanwege comfort redenen. De herstelperiode is korter en ook het ongemak na behandeling is iets minder belastend voor de patiënt. Dit geldt ook voor de vernieuwde LASIK methodes. Nu er veel aanbieders zijn van deze groep vernieuwde LASIK methodes, die beweren dat ze daarmee de veiligste en nieuwste ooglasermethoden bieden, kiezen veel patiënten ten onrechte voor een van deze methoden. En dit is een hele kwalijke zaak. Het is foute voorlichting en er ontstaan hierdoor veel ongelukkige patiënten.

Wat zou men moeten weten over LASIK en de vernieuwde LASIK methodes?

Wat men moet weten is, dat het hoornvliesflapje een permanent blijvend zwakke plek in het oog achterlaat. Deze zal nooit meer geheel vastgroeien aan de rest van het oogweefsel.

Daarnaast brengt deze behandelingsmethode grotere risico’s met zich mee en vergrote kans op complicatie tijdens en na de behandeling.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

De verzwakking is heel substantieel. Het leidt ertoe dat deze flap al met een lichte tik op het oog kan loslaten, met als direct gevolg grote hectiek. U moet in elk geval met spoed geopereerd worden, wat lastig is als je toevallig niet in de buurt bent van een behandelingscentrum dat adequate hulp kan bieden. Het gevolg is niet alleen grote kans op infecties, maar ook grote kans op blijvend oogletsel.

Daarnaast is er substantiële  kans op een behoorlijk aantal echt vervelende complicaties, die hier alleen in verkorte vorm vermeld zullen worden. Droge ogen, achteruitgaand zicht, contrast problemen, halo’s, dubbel zien, lichtkringen.

Zijn er goede alternatieven?

Ja, er zijn meerdere alternatieven. De ooglasermethode Epi-LASIK is de methode, die het meest patiëntvriendelijk is. Epi-LASIK werkt, ondanks dat er LASIK in de naam staat (ietwat ongelukkig acroniem), niet met het maken van een hoornvliesflap. Het is daarmee een methode die geen blijvende zwakke plek in het oog achterlaat, geen oogflap complicaties kent en ook de risico’s zijn kleiner. Daarbij komt nog dat het lange termijn oogzicht beter is dan bij de LASIK methodes. Ook komen veel meer mensen in aanmerking voor deze methode dan voor een LASIK gerelateerde.

Waar kun je goed terecht voor een veilige ooglaserbehandeling?

EyeCare Ooglaseren biedt als een van de weinige laserklinieken in Nederland geen LASIK of LASIK gerelateerde methoden (meer) aan. Puur omdat zij dit niet meer verantwoord vindt voor de patiënt.

EyeCare biedt naast Epi-LASIK ook LASEK. CustomVue™ Wavefront is als aanvulling op beide genoemde behandelingen te krijgen. Voorts kunt u terecht voor Lensimplantaten en leesbrilcorrecties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*