Een warme zomer, een strenge winter

,

Ook al laat de lente zich op dit moment nog maar heel mondjesmaat zien, zodra april nadert slaakt heel bouwend en klussend Nederland een zucht van opluchting. Koning Winter houdt ons land namelijk zodanig in de greep dat veel klussen simpelweg moeten wachten tot het warmer wordt. Loodgieter Amsterdam weet er alles van. ‘Een verstopte afvoer of lekkage is nog wel op te lossen, maar zodra we moeten graven houdt het op. Je komt geen centimeter de bevroren grond in.’

Voorzorgmaatregelen
Welke voorzorgsmaatregelen kan men in de winter eigenlijk nemen, om te voorkomen dat Loodgieter Amsterdam moet langskomen? ‘Leidingen bevriezen veelal door tocht- en ventilatiegaten. Als je waterleiding is bevroren herken je dat aan een sissend of spuitend geluid. De toiletten lopen bijvoorbeeld niet meer vol en de kraan doet het niet meer. Ook kan er na het ontdooien serieuze lekkage ontstaan. Ik hoor ook vaak dat mensen op heel koude dagen de kraan laten druppelen. Dat is goed. De kraan kan dan immers niet bevriezen omdat het water in beweging blijft.’Aldus Ramon Conijn van Loodgieter Amsterdam.

Nieuw seizoen, nieuw probleem
Toch heeft ook de zomer zo zijn nadelen. Tijdens warme zomers vermindert de kwaliteit van het drinkwater in het leidingnet namelijk snel. Omdat veel mensen met vakantie zijn, verbruikt Nederland in de zomermaanden veel minder water dan in de winter. Omdat het water dan langer in de leidingen zit wordt het opgewarmd. Dit bevorderd de groei van bacteriën weer. Vooral bij een drinkwater temperatuur van boven de 25 graden wordt dit een gevaar voor de gezondheid. Drinkwaterbedrijven bestrijden deze problemen met het extra spuien van drinkwater. Een grootschalige manier van lekkage voor ons welzijn dus…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*