Het verschil tussen fotolijsten, wissellijsten en kliklijsten.

,

Met een fotolijst geef je een foto, tekening of affiche gegarandeerd meer uitstraling. Vaak wordt er niet enkel over fotolijsten, maar ook over wissellijsten of kliklijsten gesproken. Wat is nu het verschil tussen deze lijsten? Hieronder vind je een overzicht om zo de juiste keuze te kunnen maken.

Fotolijsten: lijst of frame voor foto

Een fotolijst bestaat in heel wat stijlen, vormen en formaten. In zijn eenvoudigste vorm gaat het hier om een lijst of frame waarin je een  foto plaatst om deze mooier tot zijn recht te laten komen. Behalve het esthetische aspect zorgt een lijst er ook voor dat de foto of de inhoud beter tegen stof en beschadiging is beschermd. Bovendien kun je een lijst gemakkelijk aan de muur hangen en kun je de kleinere formaten op een bureau of kast plaatsen.

In de winkels vind je een uitgebreid aanbod aan fotolijsten in een aantal veelvoorkomende formaten. Deze variëren van formaat 10×15 tot 70x100cm. Er bestaan klassieke fotolijsten voor één enkele foto in hout, kunststof of aluminium. Maar tegenwoordig bestaan er ook fotolijsten voor meerdere foto’s en designfotolijsten waarmee je een interieur een extra invulling kan geven.

Wissellijsten: aan de achterzijde te openen fotolijst

Wanneer men over een wissellijst spreekt, dan gaat het meestal om de klassieke fotolijst. Dit synoniem wordt gebruikt wanneer de inhoud gemakkelijk gewisseld kan worden en daarom spreekt men vaak van wissellijsten.

Net zoals bij fotolijsten, kan je deze ook gebruiken voor foto’s en vergrotingen, voor kunstwerken of affiches, certificaten, etc. Om de inhoud te wisselen, moet je de lijst telkens achteraan openen.

Wissellijsten vind je net zoals klassieke fotolijsten in de winkels in heel wat stijlen, kleuren en formaten. Voor een afwijkende maat kun je ook terecht bij een professionele inlijster.

Kliklijsten: lijsten voor publiciteit

Kliklijsten zijn lijsten die voornamelijk gebruikt worden voor publiciteit. Zoals de naam doet vermoeden, hebben deze lijsten een typisch kliksysteem. Dit zorgt ervoor dat affiches, posters en publiciteit gemakkelijk gewisseld kunnen worden.

In tegenstelling tot gewone fotolijsten of wissellijsten gebeurt dit via de voorzijde van het frame. Dit is het grote verschil met gewone fotolijsten en maakt het heel eenvoudig om posters, affiches of grote tekeningen snel en vaak te wisselen.

De poster of affiche die in deze kliklijsten komt, wordt beschermd door een anti-reflecterende pvc-folie. De kliklijst wordt ook wel affichehouder, publiciteitslijst, posterhouder of snap frame genoemd. De toepassingen van deze kliklijsten zijn vaak professioneel: prijslijsten, menu’s, evacuatieplannen in gebouwen of hotels, veiligheidsvoorschriften in een lift, … Zodra de inhoud slechts tijdelijk is of nu en dan gewisseld moet worden, dan zijn kliklijsten de meest aangewezen oplossing.

In principe zijn alle drie de lijsten dus voor het zelfde doel te gebruiken. Je kunt je keuze het beste af laten hangen van welke lijst je het meest gebruiksvriendelijk vindt. En met het huidige aanbod moet die keuze snel gemaakt zijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*