Bommen ruimen voornaamste taak EOD

De dienst in Nederland welke verantwoordelijk is voor het opruimen van bommen is het explosieven opruimingsdienst defensie, ook wel bekend als het EOD. Deze dienst vervult belangrijke maatschappelijke taken middels het opsporen, identificeren en ruimen van op het Nederlands grondgebied liggende conventionele en overige explosieven. Het Nederlands grondgebied is in deze niet alleen beperkt tot land maar ook op het water.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de noodzaak in Nederland vanwege de talrijke vondsten bommen en andere explosieven. Daardoor is de kerntaak van de EOD gespitst hierop. Tegenwoordig zijn het ook andere dreigingen zoals terrorisme welke de vraag en noodzaak van deze dienst verder heeft vergroot.

Koffers of baggage welke onbeheerd worden achtergelaten op treinstations of een verdacht pakketje ergens in een winkelstraat, zijn situaties welke regelmatig het nieuws halen en waarbij de EOD betrokken wordt. Maar ook voor heel specifieke taken zoals het bergen van gecrashte of verongelukte militair materieel behoren tot de taken van deze dienst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*