Ongehoord Goed: bijzonder concert van NSO en Kentalis
Kentalis en het Nederlands Studenten Orkest (NSO) organiseren op donderdag 16 februari in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen een bijzonder concert voor kinderen die doof of slechthorend zijn of spraaktaalmoeilijkheden hebben. Het muziekstuk Le Sacre du Printemps van de componist Igor Stravinsky wordt voor de kinderen vertaald in een evenement vol muziek, geuren, gebaren en dans. De presentatie is in handen van Sipke Jan Bousema.
Het NSO houdt elk jaar een bijzonder concert voor kinderen met een beperking. Dit gebeurt sinds 2003. Dit eerste concert, Ongehoord Goed, was voor dove en slechthorende kinderen. Vanwege de tiende editie van dit bijzondere concert en het zestigjarig bestaan van het NSO is gekozen voor een reprise van Ongehoord Goed. Dit gebeurt in samenwerking met Kentalis, een landelijke zorg- en onderwijsorganisatie voor mensen met beperkingen in horen en communiceren.
Net als in 2003 worden de kinderen voorbereid op dit unieke evenement. Zo bezoeken leden van het NSO diverse scholen van Kentalis, verspreid over heel Nederland. Ook leren de kinderen muziek voelen via ballonnen en door middel van geuren. Verder kunnen ze zelf aan de slag gaan door onder andere het beschilderen van een T-shirt, een dans te bedenken en te praten via social media over het evenement en muziek in het algemeen via Hyves (http://ongehoordgoed.hyves.nl/), Facebook (http://www.facebook.com/pages/Kentalis-Ongehoord-Goed/217907744956506) en Twitter (http://twitter.com/OngehoordGoed).
Daarnaast is er een dvd gemaakt van een interview met Jascha Blume en Marie van Driessche. Deze twee dove jongeren waren in 2003 betrokken bij het concert. Jascha deed mee met het slagwerk en Marie vertaalde met gebaren een film van Indiana Jones. Nu speelt muziek nog altijd een grote rol in hun leven. Hierover vertellen zij tijdens het interview, dat binnenkort op dvd wordt verspreid naar alle scholen van Kentalis.
Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.
NSO in het kort
Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) wordt jaarlijks opnieuw samengesteld uit studenten die zich naast hun studie aan een hogeschool of universiteit bezighouden met klassieke muziek. Door middel van audities worden er ongeveer honderd studenten tot het orkest toegelaten. Voor de orkestleden staat de maand februari geheel in het teken van het NSO. Aan het begin van de maand trekt het orkest zich tien dagen terug om onder leiding van een gerenommeerde dirigent een ambitieus programma in te studeren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!